"People who love to eat are always the best people"
Julia Child


pondělí 9. prosince 2013

Opilé datlové kuličky s mandlemi

     Tohle rumem obohacené nepečené cukroví nesmí na vánočním stole chybět.Je velmi jednoduché na přípravu-prostě všechno smícháte a pak už jen "koulíte".Chuťově je výrazné a pokud se navíc servíruje v papírových košíčcích, vypadá luxusně. Kombinace mandlí, povidel a skořice zaručuje chuťový požitek.
     Uvedené množství vystačí na cca 20 kousků, já osobně doporučuji udělat dávku aspoň dvojitou, mizí totiž opravdu rychle:-)

  • jedno balení datlí (cca 170 g)
  • cca 1,5 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžičky skořice
  • cca 5 lžíc (30 g) podrcených/umletých a předem lehce opražených mandlí
  • semínka z 1 vanilkového lusku 
  • 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
  • 3 lžíce rumu (pokud možno bezmetanolová verze:-))
  • špetka soli
  • drcené mandle/mandlové lupínky/kokos na obalení
------------------------------------------------------------------------------
  1.  Postup je jednoduchý, omyté datle nakrájejte na malé kousky a nechte pokud možno přes noc pěkně koupat v rumu, poté je i se zbylým rumem přidejte k ostatním surovinám a smíchejte, vytvarujte kuličky a obalujte v kokosu nebo mandlích.Viskozitu hmoty můžete podle sebe upravovat přidáním buď dalších mandlí nebo naopak povidel tak, aby držela hezky pohromadě.Pokud se Vám směs zdá příliš sladká, můžete zakápnout troškou citronové šťávy.Podle chuti můžete ještě dodat rum.
  2. A teď už jen ochutnávejte, užívejte a hlavně relaxujte, jsou Vánoce...:-)