"People who love to eat are always the best people"
Julia Child


pondělí 9. prosince 2013

Makovník s citrónovou polevou

     
Makovník rozhodně patří mezi moje oblíbené recepty.Hodně záleží na kvalitě a čerstvosti máku, který dodá buchtě výslednou chuť.Nejlepší mák je doma čerstvě namletý.Nakyslá poleva krásně kontrastuje s plnou a nahořklou chutí máku a dodává makovníku šmrnc.
     V této podobě bude jistě chutnat i mnohým odpůrcům máku. Po konzumaci si nezapomeňte zkontrolovat chrup:-))

         
na těsto:
·               2 hrnky polohrubé mouky
·               1,5 sáčků kypřícího prášku do pečiva
·               3/4 hrnku krupicového cukru
·               2-3 sáčky vanilkového cukru
·               1 hrnek nejlépe plnotučného mléka
·               1/4 hrnku oleje
·               1,5 hrnku neslazeného čerstvě mletého máku
·               kůra z cca 1/2  omytého, nejlépe chem. neošetřeného citronu
·               špetka soli
·               1/2 lžičky skořice
·               2 vejce
·               olej a hrubá mouka na vysypání plechu

na citrónovou polevu:
·               moučkový cukr
·               citrónová šťáva
·               pár kapek oleje
--------------------------------------------------------------------------

1. Postup je více než jednoduchý.Ve vhodné pečlivě nádobě si smísíme všechny suroviny do hladké, poměrně husté hmoty.Rovnoměrně ji nalijeme na vysypaný plech s vysokým okrajem, neboť makovník při pečení dost vyběhne.Pečeme při cca 180 C  asi 20-30 minut do medově-zlaté barvy. Polovychladlý makovník poléváme citrónovou polevou a necháme vychladnout, aby dostatečně ztuhla (já obvykle zakrajuji ještě za tepla, prostě neodolám a nevydržím tak dlouho čekat:-)).Namočení nože do horké vody usnadní krájení a zamezí nepěknému vzhledu na řezu.
2. Dobrou chuť:-)